Ciasto czekoladowe

Gdy mam wielką ochotę na coś słodkiego to takie szybkie ciasta uwielbiam najbardziej ;) Ciasto mięciutkie, dodałam pokrojone orzechy włoskie i borówki. Ciasto dzięki borówkom ma według mnie jeszcze lepszy smaczek i jest bardziej mokre. Polecam!

Wymiary blaszki: keksówka
Temperatura pieczenia: 180C
Czas pieczenia 45-55 minut






Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki orzechów włoskich
  • szklanka borówek
Sposób przygotowania:
  1. W rondelku rozpuść masło.
  2. Orzechy posiekaj.
  3. Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia oraz kakao i wymieszaj.
  4. Do drugiej miski wbij jajka, wsyp cukier oraz cukier waniliowy.
  5. Utrzyj mikserem na jasną , puszystą masę.
  6. Nie przerywając miksowania, wlej przestudzone masło.
  7. Następnie dodawaj porcjami suche składniki.
  8. Na koniec wsyp orzechy i borówki, wymieszaj.
  9. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i włóż do nagrzanego piekarnika do 180C i piecz ok. 45-55 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone, drewnianym patyczkiem.
  10. Przepysznie ciasto smakuje z gałką lodów :)
Smacznego :)

 

Komentarze

Popularne posty