Zebra z borówką

Mówi się, że ciasto zebra jest proste a mi na przekór nigdy nie chciało wyjść pulchne, mięciutkie tylko same zakalce :/. Dopiero z tego przepisu, wyszło takie jakie być powinno :) Piekłam na najniższej półce w piekarniku. Czy ciasto się już upiekło, sprawdzamy patyczkiem ( powinien być suchy)


Wymiary blaszki: keksówka
Temperatura pieczenia : 170C
Czas pieczenia: ok. 60 minut





Składniki:
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka Mirindy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka borówek
Sposób przygotowania:
  1. W jednej misce ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia i 3/4 szklanki Mirindy.
  2. Wszystkie składniki miksujemy.
  3. W drugiej misce, ubijamy na sztywno białka.
  4. dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
  5. Ciasto dzielimy na 2 części.
  6. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i 1/4 szklanki Mirindy.
  7. Do drugiej wsypujemy umyte, wysuszone, posypane mąką borówki.
  8. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy na środek na zmianę 2 łyżki jasnego i ciemnego ciasta.
  9. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170C i pieczemy ok. 60 minut na najniższej półce.
  10. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika, możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty