Ciasto "Popapraniec"
Jestem wielką zwolenniczką i miłośniczką łączenia różnego rodzaju
smaków w ciastach. Dzisiaj też mi wyszło super pyszne ciasto składające
się z wiórków kokosowych , maku , murzynka i masy budyniowej.
Do przygotowania ciasta należy przygotować:
Masa budyniowa:
Masa:
Do przygotowania ciasta należy przygotować:
- 5 jajek
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1/4 szkl. oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szkl. maku
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
Masa budyniowa:
- 1/2 l mleka
- 2 budynie smietankowe lub waniliowe
- 1 masło
- 1/2 szkl. cukru pudru
- Białka ubij na sztywno z cukrem. Mieszając , dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj.
- Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj ciasto na blachę w kolejności: masa z kakao. masa z makiem, masa z wiórkami. Upiecz w temp. 180 C ok. 45 min. i ostudż.
Masa:
- Przygotuj budyń z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Gdy wystygnie , zmiksuj go z masłem i cukrem pudrem.
- Przetnij ciasto wzdłuż na pół , nasącz dowolnym alkoholem ( np. rumem), posmaruj połową masy , przykryj drugim krążkiem i znów nasącz.
- Wierzch posmaruj resztą masy . Udekoruj polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz