Ciasto "Popapraniec"

Jestem wielką zwolenniczką i miłośniczką łączenia różnego rodzaju smaków w ciastach. Dzisiaj też mi wyszło super pyszne ciasto składające się z wiórków kokosowych , maku , murzynka i masy budyniowej.




Do przygotowania ciasta należy przygotować:

  • 5 jajek
  • 1 szkl. mąki 
  • 1 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szkl. maku
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych

Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie smietankowe lub waniliowe
  • 1 masło
  • 1/2 szkl. cukru pudru
Ciasto:
  1. Białka ubij na sztywno z cukrem. Mieszając , dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj.
  2. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj ciasto na blachę w kolejności: masa z kakao. masa z makiem, masa z wiórkami. Upiecz w temp. 180 C ok. 45 min. i ostudż.

Masa:
  1. Przygotuj budyń z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Gdy wystygnie , zmiksuj go z masłem i cukrem pudrem.
  2. Przetnij ciasto wzdłuż na pół , nasącz dowolnym alkoholem ( np. rumem), posmaruj połową masy , przykryj drugim krążkiem i znów nasącz.
  3. Wierzch posmaruj resztą masy . Udekoruj polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami.
 
 

Komentarze

Popularne posty