Pieczeń z mięsa mielonego na ostro
Miałam wielką ochotę zjeść kawałek dobrego pasztetu z
ogóreczkiem kiszonym. Wyjęłam rano z lodówki mięso mielone i mąż
postanowił zrobić z niego coś pysznego. Dodał cebulkę , ketchup,
musztardę i wyszło z pieca coś naprawdę dobrego.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Smacznego :)
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- mała cebula czerwona
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 jajko
- 1 bułka kajzerka (bułka wrocławska też może byc)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso wkładamy do miski. Dokładamy pokrojoną drobno cebulę. Dokładamy namoczoną i odciśniętą z wody kajzerkę.
- Wbijamy jajko, dokładamy ketchup i musztardę, wyrabiamy dłonią na jednolitą masę.
- Na koniec solimy i pieprzymy według uznania.
- Całość przekładamy do foremki keksówki o wymiarach 24x11 cm , wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na wierzchu warstewkę ketchupu.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 C na ok. 1 godz.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz