Pieczeń z mięsa mielonego na ostro

Miałam wielką ochotę zjeść kawałek dobrego pasztetu z ogóreczkiem kiszonym. Wyjęłam rano z lodówki mięso mielone i mąż postanowił zrobić z niego coś pysznego. Dodał cebulkę , ketchup, musztardę i wyszło z pieca coś naprawdę dobrego.

 

 Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • mała cebula czerwona
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka (bułka wrocławska też może byc)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
  1. Mięso wkładamy do miski. Dokładamy pokrojoną drobno cebulę. Dokładamy namoczoną i odciśniętą z wody kajzerkę.
  2. Wbijamy jajko, dokładamy ketchup i musztardę, wyrabiamy dłonią na jednolitą masę.
  3. Na koniec solimy i pieprzymy według uznania.
  4. Całość przekładamy do foremki keksówki o wymiarach 24x11 cm , wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na wierzchu warstewkę ketchupu. 
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 C na ok. 1 godz.
 

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty