Spaghetti z dorszem
Przepis ten mnie zachęcił do wypróbowania, choć występuję w nim ryba ;) I być może zaskoczę wszystkich tych , którzy uważają , że ryba ma tak silny smak i zapach, że nic tego nie zmieni. Otóż mylicie się :) Potrawa ta jest tak inna i pyszna od innych dań rybnych, że nawet mój syn się nie poznał , że to jego znienawidzona rybka ;)
Źródło : czasopismo dla kobiet
Składniki na 4 porcje:
- 50 dag filetów z dorsza
- sok wyciśnięty z cytryny
- 15 dag makaronu spaghetti
- 1 duży brokuł
- 3 średnie pomidory
- 15 dag żółtego sera
- 30 dag mielonego twarogu
- 4 jajka
- 1/2 szkl. mleka
- sól
- mielony czarny pieprz
Sposób wykonania:
- Filety z dorsza czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po czym odstawiamy na ok. 30 minut.
- Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
- Brokuły czyścimy, myjemy i wkładamy do gotującej się wody na ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy i osączamy.
- Pomidory kroimy na cząstki.
- Ser ścieramy na tarce.
- Twaróg mieszamy z 2 jajkami oraz mlekiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z makaronem. Wykładamy na spód formy posmarowanej lekko tłuszczem.
- Rybę siekamy, mieszamy z pozostałymi jajkami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Wykładamy makaron z twarogiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i pieczemy ok. 40 minut.
- Tuż przed końcem na wierzchu układamy pomidory z brokułami i posypujemy żółtym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz