Pyszny mazurek kawowy z marmoladą
Polecam Wam wszystkim ten oto mazurek. Smak ciasta kruchego - niesamowity, smak nadzienia- niebiański. Nadzienie zrobiłam na bazie mleka w proszku. Dodałam odrobinę kawy rozpuszczalnej i efekt wyszedł cudowny :)
Wymiary blaszki : 40 x 40 cm
Czas pieczenia : 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Masa kawowa:
Smacznego :)
Wymiary blaszki : 40 x 40 cm
Czas pieczenia : 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Ciasto kruche:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 200 g cukru do wypieków
- 1 żółtko
- 2 łyżki serka waniliowego lub śmietany
- 100 g mleka w proszku
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ( byle nie była w granulkach bo trudno się rozpuszcza)
- mały cukier waniliowy
- marmolada
- czekolada mleczna
- ozdoby
- Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli.
- Dodajemy 200 g schłodzonego masła i 100 g cukru.
- Składniki siekamy, dodajemy żółtko i serek.
- Szybko zagniatamy i formujemy kule, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 40 minut.
- Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą) Większą pokrywamy dno kwadratowej formy,pokrytej papierem do pieczenia.
- Mniejszą część należy rozwałkować i powycinać np. kwiatki.
- Należy je poukładać po bokach, nakładając jeden na drugim, w ten sposób utworzy się śliczny rant :)
- Nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.
- Dno przykryć folią aluminiową i obciążyć suchym grochem.
- Piec na złoty kolor ok. 30 minut.
- Po ostudzeniu , posmarować marmoladą,w moim przypadku była to marmolada z leśnych owoców.
- Rozpuszczamy 100 g masła.
- Kawę mieszamy z mlekiem w proszku, resztą cukru (100 g) i cukrem waniliowym.
- Do suchych składników,dolewamy 80 ml wrzątku i miksujemy.
- Następnie dodajemy rozpuszczone,ostudzone masło.
- Mieszamy i wylewamy na mazurek, pokryty marmoladą.
- 50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Papier do pieczenia kładziemy na deseczce i łyżeczką robimy esy floresy na papierze, takie nie za duże, żeby po zdejmowaniu z papieru się nie połamały.
- Wkładamy do lodówki i czekamy aż czekolada zastygnie.
- Ozdabiamy mazurek według własnego upodobania :)
Komentarze
Prześlij komentarz