Ciasto banoffee
Nazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim delektować , wystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :) Robi się je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie ;)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Smacznego
Składniki:
- 400 g pełnoziarnistych ciasteczek
- 200 g masła
- 1 puszka kajmaku
- 2 banany
- 500 g śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- czekolada deserowa do dekoracji ( 3 kostki )
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuszczamy.
- Ciastka blendujemy , albo drobno kruszymy.
- Rozdrobnione łączymy z roztopionym masłem i miodem.
- Masą przygotowaną wyklejamy dno foremki i wstawiamy na godzinkę do lodówki.
- Puszkę z masą kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą wodą , po czym wylewamy na schłodzone spód.
- Banany kroimy w platerki i rozkładamy na kajmaku ( można skropic odrobiną soku z cytryny , aby nie ściemniały)
- Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach.
- Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta.
- Ciasto gotowe do jedzenia po ok. 2 godz.
Komentarze
Prześlij komentarz