Schabowe kieszonki z serem i suszonymi pomidorami

Wyśmienita propozycja na obiad i podanie zwykłych schabowych troszkę w inny sposób niż ten tradycyjny ;) tzn. kotlet schabowy nadziany pomidorami i serem, obtoczony płatkami migdałowymi. 






Składniki dla 4 osób:

  • 6 kotletów schabowych
  • 6 połówek suszonych pomidorów
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Schab opłukać. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  2. Kotlety skropić sokiem z cytryny i natrzeć z obu stron czosnkiem.
  3.  W każdym kawałku mięsa zrobić nacięcie tak , aby powstała dość głęboka kieszeń.
  4. Kotlety posypać solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
  5. Połówki pomidorów owinąć plasterkami sera.
  6. Następnie wsunąć w kieszenie każdego kotlecika..
  7. Otwory spiąć wykałaczkami.
  8. Jajka roztrzepać widelcem .
  9. Kotlety oprószyć mąką.
  10. Po kolei każdy z kotlecików panierować w jajkach i płatkach migdałowych.
  11. Na patelni rozgrzać olej.
  12. Włożyć kotlety i smażyć po 5 minut z każdej strony.
  13. Podawać zaraz po przygotowaniu np. z ryżem i smażonymi warzywami.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty