Schabowe kieszonki z serem i suszonymi pomidorami
Wyśmienita propozycja na obiad i podanie zwykłych schabowych troszkę w inny sposób niż ten tradycyjny ;) tzn. kotlet schabowy nadziany pomidorami i serem, obtoczony płatkami
migdałowymi.
Składniki dla 4 osób:
Sposób przygotowania:
Składniki dla 4 osób:
- 6 kotletów schabowych
- 6 połówek suszonych pomidorów
- 6 plastrów żółtego sera
- 6 łyżek płatków migdałowych
- 3 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku cytrynowego
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Schab opłukać. Czosnek obrać i drobno posiekać.
- Kotlety skropić sokiem z cytryny i natrzeć z obu stron czosnkiem.
- W każdym kawałku mięsa zrobić nacięcie tak , aby powstała dość głęboka kieszeń.
- Kotlety posypać solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
- Połówki pomidorów owinąć plasterkami sera.
- Następnie wsunąć w kieszenie każdego kotlecika..
- Otwory spiąć wykałaczkami.
- Jajka roztrzepać widelcem .
- Kotlety oprószyć mąką.
- Po kolei każdy z kotlecików panierować w jajkach i płatkach migdałowych.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Włożyć kotlety i smażyć po 5 minut z każdej strony.
- Podawać zaraz po przygotowaniu np. z ryżem i smażonymi warzywami.
Komentarze
Prześlij komentarz