Ciasto " Słodkie usta "
Nazwa ciasta pochodzi od tego że biszkopty
przełożone są powidłami śliwkowymi i przekrojone wygląda właśnie jak usta
:) Ciasto przerzucam z mojego poprzedniego bloga bo jest przepyszne. Pięknie się prezentuje na stole a więc polecam na spotkania rodzinne, ze znajomymi.
Wymiary foremki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 30 - 35 minut
Temp. pieczenia 180 C
Składniki:
Ciasto:
Ciasto
1. Budyń , cukier , żółtka i mąkę utrzyj w miseczce.
2. Mleko nastaw do gotowania.
3. Trochę wrzącego mleka wlewamy do miseczki z masą żółtkowo-budyniową. Mieszamy i szybko wlewamy do pozostałego mleka.
4. Chwilkę pogotuj cały czas mieszając.
5. Odstaw do ostygnięcia.
6. Schłodzony budyń ucieramy z masłem.
7. Przygotowany krem wykładamy na ciasto.
Polewa:
Czas pieczenia : 30 - 35 minut
Temp. pieczenia 180 C
Składniki:
Ciasto:
- ok. 30 dag biszkoptów okrągłych ( ok. 1,5 paczki po 180 g )
- słoiczek powideł śliwkowych
- 250 g masła
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- pół litra mleka
- 6 łyżek cukru
- 3 żółtka
- łyżka mąki
- kostka masła
- gorzka czekolada
- 6 łyżek mleka
Ciasto
- Masło, cukier, kakao i 5 łyżek wody gotuj 5 minut, ostudź.
- Dodaj 1 jajko, 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z ciastem.
- Biszkopty posmaruj powidłami , złóż po dwa , ułóż na blaszce. Zalej ciastem.
- Piecz 30-35 minut w temp. 180 C. Ostudź.
1. Budyń , cukier , żółtka i mąkę utrzyj w miseczce.
2. Mleko nastaw do gotowania.
3. Trochę wrzącego mleka wlewamy do miseczki z masą żółtkowo-budyniową. Mieszamy i szybko wlewamy do pozostałego mleka.
4. Chwilkę pogotuj cały czas mieszając.
5. Odstaw do ostygnięcia.
6. Schłodzony budyń ucieramy z masłem.
7. Przygotowany krem wykładamy na ciasto.
Polewa:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Dodajemy 6 łyżek mleka. Mieszamy.
- Wylewamy na ciasto.
jadłam podobne, nazywało się "usta Adama", faktycznie- wygląda zachęcająco i jest smaczne:)
OdpowiedzUsuń