Ciasto " Słodkie usta "

Nazwa ciasta pochodzi od tego że biszkopty przełożone są powidłami śliwkowymi i przekrojone wygląda właśnie jak usta :) Ciasto przerzucam z mojego poprzedniego bloga bo jest przepyszne. Pięknie się prezentuje na stole a więc polecam na spotkania rodzinne, ze znajomymi.


 Wymiary foremki : 24 x 29 cm
 Czas pieczenia : 30 - 35 minut
 Temp. pieczenia  180 C


 

Składniki:
Ciasto:
  • ok. 30 dag biszkoptów okrągłych ( ok. 1,5 paczki po 180 g )
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 250 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem

  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • pół litra mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • łyżka mąki
  • kostka masła
Polewa

  • gorzka czekolada
  • 6 łyżek mleka
Sposób przygotowania
Ciasto

  1. Masło, cukier, kakao i 5 łyżek wody gotuj 5 minut, ostudź.
  2. Dodaj 1 jajko, 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z ciastem.
  4. Biszkopty posmaruj powidłami , złóż po dwa , ułóż na blaszce. Zalej ciastem. 
  5. Piecz 30-35 minut w temp. 180 C. Ostudź.
Krem
     1. Budyń , cukier , żółtka i mąkę utrzyj w miseczce.
     2. Mleko nastaw do gotowania.
     3. Trochę wrzącego mleka wlewamy do miseczki z masą żółtkowo-budyniową. Mieszamy i szybko wlewamy do pozostałego mleka.
     4. Chwilkę pogotuj cały czas mieszając.
     5. Odstaw do ostygnięcia.
     6. Schłodzony budyń ucieramy z masłem.
     7. Przygotowany krem wykładamy na ciasto.

Polewa:

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Dodajemy 6 łyżek mleka. Mieszamy.
  3. Wylewamy na ciasto.
Smacznego :)


Komentarze

  1. jadłam podobne, nazywało się "usta Adama", faktycznie- wygląda zachęcająco i jest smaczne:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty