Sałatka z zielonej soczewicy
Mam dość ciekawą propozycję na sałatkę z zielonej soczewicy. Ma bardzo
wyraźny smak i jest dla zwolenników ostrego smaku. Dodatek czerwonej
cebulki i czosnku sprawia że taka sałatka nie staje się obojętna dla
naszego podniebienia :) Przepis na sałatkę znalazłam w gazecie. Smaczna propozycja na weekendowe menu :)
Składniki:
- 3/4 szkl. zielonej soczewicy
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 ogórki konserwowe
- jabłko
- 1/2 szkl. sosu tatarskiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 jajka ( w przepisie jajek nie było , ja dodałam )
- pieprz i sól
Umyte ziarna soczewicy ugotować , odcedzić, wystudzić. Jajka ugotować, obrać ze skorupek. Jabłko obrać i pokroić w kostkę,a ogórki w cienkie słupki. Cebule i czosnek posiekać. Soczewicę wymieszać z rozdrobnionymi składnikami i połową zieleniny. Doprawić solą , pieprzem. Posypać natką i szczypiorkiem . Dodać sos tatarski , wymieszać i jeść :) Najlepiej jednak jak sałatka" swoje" odstoi .
Składniki:
- 3/4 szkl. zielonej soczewicy
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 ogórki konserwowe
- jabłko
- 1/2 szkl. sosu tatarskiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 jajka ( w przepisie jajek nie było , ja dodałam )
- pieprz i sól
Umyte ziarna soczewicy ugotować , odcedzić, wystudzić. Jajka ugotować, obrać ze skorupek. Jabłko obrać i pokroić w kostkę,a ogórki w cienkie słupki. Cebule i czosnek posiekać. Soczewicę wymieszać z rozdrobnionymi składnikami i połową zieleniny. Doprawić solą , pieprzem. Posypać natką i szczypiorkiem . Dodać sos tatarski , wymieszać i jeść :) Najlepiej jednak jak sałatka" swoje" odstoi .
Komentarze
Prześlij komentarz