Klopsiki w sosie koperkowym z kaszą gryczaną
Moja ulubiona potrawa z dzieciństwa to klopsiki z sosem. Tradycja
robienia i jedzenia trwa do dzisiaj :) zarówno w sosie koperkowym jak i
pomidorowym. Dzisiaj wersja z sosem koperkowym. Pycha :)
Składniki
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki )
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 1 bułka sucha ( kajzerka)
- 3 łyżki bułki tartej
- pęczek koperku
- pieprz, sól
- litr bulionu drobiowego
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
Do miski wkładamy zmielone mięso, namoczoną kajzerkę (odciśniętą z wody) Wbijamy całe jajko , dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i sypiemy 3 łyżki bułki tartej. Wyrabiamy na jednolitą masę i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Z powstałej masy tworzymy kuleczki , obtaczamy w mącę i podsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do oddzielnego naczynia.
Aby powstał pyszny kremowy sosik koperkowy, do garnka w którym będą się gotowały klopsiki, dodajemy łyżkę masła i mąki i mieszamy, zalewamy małą ilością bulionu, znowu mieszamy a następnie dodajemy pół przygotowanego pokrojonego koperku i klopsiki .
Całość zalewamy pozostałym bulionem i gotujemy na małym ogniu (żeby
klopsiki się nie rozleciały ) ok. 20 minut . Na sam koniec dosypujemy
koperek, który nam pozostał i na tym kończymy gotowanie i zaczynamy
degustację pysznych , koperkiem pachnących klopsików :)
Ja podałam z kaszą gryczaną .
Życzę smacznego :)
Składniki
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki )
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 1 bułka sucha ( kajzerka)
- 3 łyżki bułki tartej
- pęczek koperku
- pieprz, sól
- litr bulionu drobiowego
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
Do miski wkładamy zmielone mięso, namoczoną kajzerkę (odciśniętą z wody) Wbijamy całe jajko , dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i sypiemy 3 łyżki bułki tartej. Wyrabiamy na jednolitą masę i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Z powstałej masy tworzymy kuleczki , obtaczamy w mącę i podsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do oddzielnego naczynia.
Aby powstał pyszny kremowy sosik koperkowy, do garnka w którym będą się gotowały klopsiki, dodajemy łyżkę masła i mąki i mieszamy, zalewamy małą ilością bulionu, znowu mieszamy a następnie dodajemy pół przygotowanego pokrojonego koperku i klopsiki .
Ja podałam z kaszą gryczaną .
Życzę smacznego :)
Lubie bardzo! U mnie koniecznie z buraczkami albo kiszonymi ogórkami :)
OdpowiedzUsuń