Ciasto czekoladowe bez mąki

Ostatnimi czasy, rzadko wprowadzam nowe posty a to dlatego, że ograniczam pieczenie ciast ale dzisiejszy przepis mogę w 100% polecić tym którzy dbają o swoją wagę :) Ciasto jest bez mąki i zamiast cukru dodałam ksylitol. Ciasto jest pysznie czekoladowe, nie jest suche. Zatem wspaniale nadaje się jako "słodka" przekąska :) 

Inspiracja z książki "Domowe wypieki"



Składniki
  • 100 g masła
  • 100 g ksylitolu
  •  4 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g mielonych migdałów 
  • 40 g tartej bułki
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
  1. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, wsypujemy ksylitol, szczyptę soli i miksujemy.
  2. Żółtka oddzielamy od białek.
  3. Z białek ubijamy sztywną pianę a żółtka wlewamy kolejno do masy maślanej.
  4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ostudzoną wlewamy do ucieranej masy.
  5. Następnie wsypujemy zmielone migdały, bułkę tartą i pianę.
  6. Leciutko mieszamy całość.
  7. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190C ( piekłam na najniższej półce) ok. 50 minut.
  8. Na polewę rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej  czekolady i polewamy nią wystudzone ciasto.
  9. Na dekorację mogą nam posłużyć wiórki kokosowe.
Smacznego :) 

Komentarze

Popularne posty