Ciasto czekoladowe bez mąki
Ostatnimi czasy, rzadko wprowadzam nowe posty a to dlatego, że ograniczam pieczenie ciast ale dzisiejszy przepis mogę w 100% polecić tym którzy dbają o swoją wagę :) Ciasto jest bez mąki i zamiast cukru dodałam ksylitol. Ciasto jest pysznie czekoladowe, nie jest suche. Zatem wspaniale nadaje się jako "słodka" przekąska :)
Inspiracja z książki "Domowe wypieki"
Składniki
Inspiracja z książki "Domowe wypieki"
Składniki
- 100 g masła
- 100 g ksylitolu
- 4 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 125 g mielonych migdałów
- 40 g tartej bułki
- 100 g gorzkiej czekolady
- Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, wsypujemy ksylitol, szczyptę soli i miksujemy.
- Żółtka oddzielamy od białek.
- Z białek ubijamy sztywną pianę a żółtka wlewamy kolejno do masy maślanej.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ostudzoną wlewamy do ucieranej masy.
- Następnie wsypujemy zmielone migdały, bułkę tartą i pianę.
- Leciutko mieszamy całość.
- Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190C ( piekłam na najniższej półce) ok. 50 minut.
- Na polewę rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady i polewamy nią wystudzone ciasto.
- Na dekorację mogą nam posłużyć wiórki kokosowe.
Komentarze
Prześlij komentarz