Ryba po grecku

Rybka po grecku . No cóż , muszę przyznać , że nasza rodzinka , nie przepada za konsumpcją ryb, a szkoda , bo jak wiemy , jedzenie ryb zapobiega nowotworom , poprawia zdolności umysłowe , poprawia pamięć , działa też antydepresyjnie , i jeszcze nie tak dawno gdzieś wyczytałam , że zmniejsza zmarszczki . Dużo by tu trzeba było wymieniać jeszcze pozytywów na ten temat , dlatego JEDZMY RYBY - bo to samo zdrowie. :) 

Trzymając się tego hasła :) , zrobiłam rybkę po grecku , rodzinka się zajada , że aż miło popatrzeć :) 




Składniki :
- 0,5 kg filetu z mintaja
- 2 średnie pietruszki
- 2 średnie marchewki
- średnia cebula
- koncentrat pomidorowy
- sól , pieprz, liść laurowy
- 3 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:
Rybę należy rozmrozić , osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w nie dużą kostkę . Warzywa umyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju , obsmażamy na złoty kolor , rybę wcześniej pokrojoną i posoloną i wylać do garnka.
Następnie cebulę pokrojoną w piórka szklimy i dodajemy koncentrat pomidorowy , chwilkę podsmażamy i dodajemy do rybki.
Na samym końcu  warzywa podsmażamy na patelni dosłownie chwilkę  i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą do zakrycia  się składników i dusimy do czasu , kiedy zmiękną warzywa ok. 40 minut.




Komentarze

Popularne posty