Makowiec

Następny przepis znaleziony w zeszycie sprzed lat . Makowiec nie jest takim trudnym ciastem do zrobienia jakim mi się kiedyś wydawał. Wystarczy tylko dobre nastawienie i dalej pójdzie gładko :).
Ciasta z makiem nie może zabraknąć w Boże Narodzenie. Zatem do pracy :)

Składniki na 2 ciasta o długości ok. 35 cm




Ciasto: 
  • 100 g drożdży
  • ok. 1 szkl. mleka
  • 6 żółtek
  • sól
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy ( 16g)
  • 150 g masła
  • 1 kg mąki
Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 50 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu

    Lukier:
    • 12 łyżek cukru pudru
    • 1 łyżka gorącej wody
    • 1/2 łyżki soku z cytryny
    Przygotowanie:
    1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce.
    2. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, stopione i wystudzone masło oraz zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką.
    3. Mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 2o minut. Dokładnie odcedzić i zmielić.
    4. Przełożyć do garnuszka ze stopionym masłem, dodać cukier , skórkę pomarańczową , miód i orzechy włoskie.
    5. Smażyć 10 minut  na wolnym ogniu ,ciągle mieszając. Ostudzić.
    6. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
    7. Białka ubić na sztywną pianę , następnie połączyć ją z masą makową.
    8. Ciasto podzielić na 2 części.
    9. Rozwałkować na 2 prostokąty . Wyłożyć masę makową na każdy prostokąt i zrolować.
    10. Włożyć do foremek i piec ok. 50 minut w temp. 180 C
    11. Polać lukrem i ozdobić np. skórką pomarańczową albo mieszanką owoców kandyzowanych.



    Smacznego  



    Komentarze

    Popularne posty