Makowiec zawijany
Makowiec - pyszne ciasto i takie ciasto , które nie tylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z książki znanej blogerki "Moje wypieki i desery " Niezwykle delikatne ciasto drożdżowe i wilgotne nadzienie makowe zachwyciło nie tylko mnie ;) Dobre nawet po 3 dniach od zrobienia ;)
2 rolady o wymiarach 31 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia: 40 - 45 minut
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
2 rolady o wymiarach 31 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia: 40 - 45 minut
Składniki:
Ciasto:
- 3 szkl mąki pszennej
- 42 g świeżych drożdży
- 180 ml letniego mleka
- 6 żółtek
- 150 g roztopionego masła
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżki ja dodałam rumu ale może być również wódka
- ziarenka z laski wanilii
Nadzienie:
- 500 g suchego maku
- 170 g brązowego cukru
- 100 g rodzynków
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1 łyżka masła o temp. pokojowej
- 6 białek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 szkl. cukru pudru
- 3 łyżki ciepłej wody
- kilka kropel soku z cytryny
Sposób wykonania:
Ciasto:
Ciasto:
- Z drożdży przygotować rozczyn : świeże drożdże , 3 łyżki mąki pszennej , 1 łyżka cukru, 1 /4 szkl. letniego mleka. W miseczce rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem. Zalewamy mlekiem ( nie może być gorące). Wymieszać , aż drożdże się rozpuszczą . Dodać mąkę i ponownie wymieszać , aby nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Do ciasta odejmujemy o tyle mniej składników , które używaliśmy do rozczynu.
- Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać ( mi robot kuchenny pomógł ).
- Ubić białko na sztywną masę i połączyć z ciastem.
- Przykrywamy ciasto ściereczką i czekamy na tyle , aby ciasto podwoiło swoja objętość.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na ( w moim przypadku na 2 części ).
- Rozwałkować na prostokątne placki , nałożyć masę makową zostawiając po bokach wolne miejsce ok. 2 cm.
- Zwijać jak roladę wzdłuż długiego boku.
- Zawinąć w papier do pieczenia posmarowany lekko olejem, należy pamiętać , aby zostawić nieco przerwy między wierzchem ciasta a papierem.
- Tak zawiniętą roladę wkładamy do blaszki keksowej na ok. 40 - 45 minut w temp. 180 C. Rolada jak będzie brązowa to znak , że już to ten moment , aby makowiec wyjąć :)
- Na koniec polać lukrem , posypać makiem albo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Komentarze
Prześlij komentarz