Jesienne ciasto z jablkami

Oj dawno mnie tutaj nie było . Miałam urlop od bloga ;) chciałam Wam wynagrodzić jakoś brak nowych przepisów i wracam z pysznym jesiennym ciastem dla Was :) Dodatek orzechów ,wiśni kandyzowanych i jabłuszek ,czyni z tego ciasta niezwykły rarytas dla podniebienia. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)

Wymiary blaszki: 25x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 45-55 minut 






Składniki:
  • 5 jajek
  • 125 g cukru pudru
  • 175 g margaryny
  • 4 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • wiśnie kandyzowane lub suszona żurawina
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 125 g mielonych orzechów włoskich
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania:
    1. Jabłka obieramy , przekrajamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
    2. Robimy nacięcia na wypukłej części jabłka i wkładamy jabłka do 200 ml wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny. Dusimy tak ok. 10 minut na malutkim ogniu. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia na sitku.
    3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno z polową cukru ok. 60 g.
    4. Margarynę ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym oraz żółtkami na gładką masę.
    5. Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
    6. Wrzucamy skórkę z cytryny , mielone orzechy.
    7. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze mieszamy.
    8. Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    9. Na wierzchu w równych odstępach wykładamy po 2 wisienki kandyzowane.
    10.  Na żurawinę kładziemy polówki jabłek brzuszkami do góry.
    11. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 45 - 55 minut. ( długość zależy od piekarnika - obserwujemy )


    Smacznego :) 

    Komentarze

    Popularne posty