Jesienne ciasto z jablkami
Oj dawno mnie tutaj nie było . Miałam urlop od bloga ;) chciałam Wam wynagrodzić jakoś brak nowych przepisów i wracam z pysznym jesiennym ciastem dla Was :) Dodatek orzechów ,wiśni kandyzowanych i jabłuszek ,czyni z tego ciasta niezwykły rarytas dla podniebienia. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Wymiary blaszki: 25x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 45-55 minut
Składniki:
Smacznego :)
Wymiary blaszki: 25x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 45-55 minut
Składniki:
- 5 jajek
- 125 g cukru pudru
- 175 g margaryny
- 4 jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- wiśnie kandyzowane lub suszona żurawina
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka skórki startej z cytryny
- 125 g mielonych orzechów włoskich
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jabłka obieramy , przekrajamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
- Robimy nacięcia na wypukłej części jabłka i wkładamy jabłka do 200 ml wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny. Dusimy tak ok. 10 minut na malutkim ogniu. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia na sitku.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno z polową cukru ok. 60 g.
- Margarynę ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym oraz żółtkami na gładką masę.
- Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
- Wrzucamy skórkę z cytryny , mielone orzechy.
- Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze mieszamy.
- Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu w równych odstępach wykładamy po 2 wisienki kandyzowane.
- Na żurawinę kładziemy polówki jabłek brzuszkami do góry.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 45 - 55 minut. ( długość zależy od piekarnika - obserwujemy )
Komentarze
Prześlij komentarz