Kruche ciasto jablkowo-serowe
Miałam wielka ochotę na sernik bądż na szarlotkę ;) Nie mogłam się zdecydować które upiec a więc powstało 2 w 1 :) Pyszne kruche , maślane ciasto z jabłkami i białym serem. Wspaniała propozycja do jesiennej kawki lub herbaty :) Zapraszam na ciacho :)
Wymiary blaszki : tortownica - średnica 24 cm
Temp. pieczenia : 180 C ; 170 C
Czas pieczenia : 20 minut + 50 minut
Składniki:
- 120 g masła
- 150 g mąki
- 250 g sera śmietankowego
- 8 łyżek cukru
- 50 g mielonych migdałów
- 2 jaja i żółtko
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 jabłka antonówki
- 50 g płatków migdałów
- łyżeczka cynamonu
- Masło siekamy z mąką i migdałami.
- Dodajemy 2 łyżki cukru i żółtko i zagniatamy ciasto.
- Tak przygotowane ciasto formujemy w kule , zawijamy w folie i chłodzimy ok. 45 minut.
- Następnie wykładamy okragłą formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto.
- Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy.
- Ser ucieramy z 3 łyżkami cukru , jajkami i mąką ziemniaczaną.
- Masę serową wylewamy na kruchy spód.
- Jabłka obieramy , kroimy w plasterki i mieszamy z resztą cukru i cynamonem. Wykładamy na masę serową.
- Posypujemy płatkami migdałów.
- Pieczemy ok 50 - 60 minut w temp. 170 C
Komentarze
Prześlij komentarz