Ciasto z bananem
Propozycja dla wszystkich milosnikow bananów :) Mięciutki kakaowy spod, banany pokryte masa budyniowa to rozkosz dla podniebienia. Bardzo ladnie się prezentuje i szczególnie polecam na wszelakie uroczystości rodzinne.
Wymiary blaszki: 24x29 cm
Temp. pieczenia 180 C
Czas pieczenia :50 minut
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
Smacznego :)
Wymiary blaszki: 24x29 cm
Temp. pieczenia 180 C
Czas pieczenia :50 minut
Składniki:
Ciasto:
- 5 jaj
- 120 g cukru
- 125 ml oleju
- 200 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek kakao
- budyń waniliowy
- 500 ml mleka
- 100 g cukru pudru
- 300 g masła
- 4 łyżki rumu
Ciasto:
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku.
- Następnie wlewamy 125 ml oleju i wszystko miksujemy.
- Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C pieczemy ok. 40 minut.
- Gdy ciasto wystygnie , układamy pokrojone w plasterki banany.
- 1,5 szklanki z 1 łyżką cukru gotujemy w garnku.
- W 0,5 szklance rozcieńczamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i studzimy.
- Masło miksujemy z cukrem pudrem , gdy powstanie kremowy puch , stopniowo dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu.
- Masę budyniową wykładamy na ciasto kakaowe i banany.
- Na wierzch można posypać starta czekoladę gorzką.
Komentarze
Prześlij komentarz