Ciasto z bananem

Propozycja dla wszystkich milosnikow bananów :) Mięciutki kakaowy spod, banany pokryte masa budyniowa to rozkosz dla podniebienia. Bardzo ladnie się prezentuje i szczególnie polecam na wszelakie uroczystości rodzinne.


Wymiary blaszki: 24x29 cm
Temp. pieczenia 180 C
Czas pieczenia :50 minut



Składniki:
Ciasto:

  • 5 jaj
  • 120 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 200 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao


    Masa budyniowa:
    • budyń waniliowy
    • 500 ml mleka
    • 100 g cukru pudru
    • 300 g masła
    • 4 łyżki rumu
    Sposób przygotowania:
    Ciasto:

    1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
    2. Stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku.
    3. Następnie wlewamy 125 ml oleju i wszystko miksujemy.
    4. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C pieczemy ok. 40 minut.
    5. Gdy ciasto wystygnie , układamy pokrojone w plasterki banany.
    Masa budyniowa:
    1. 1,5 szklanki z 1 łyżką cukru gotujemy w garnku.
    2. W 0,5 szklance rozcieńczamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i studzimy.
    3. Masło miksujemy z cukrem pudrem , gdy powstanie kremowy puch , stopniowo dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu.
    4. Masę budyniową wykładamy na ciasto kakaowe i banany. 
    5. Na wierzch można posypać starta czekoladę gorzką.



    Smacznego :)

    Komentarze

    Popularne posty