Sernik pieczony z mascarpone i masłem orzechowym
Nazwa ciasta jest nieco myląca...już tłumaczę dlaczego :) w przepisie na sernik używamy jedynie serka mascarpone, śmietany 18%, śmietany kremówki i masła orzechowego :) Polecam bardzo ten przepis. Nam smakował wyśmienicie ...niezwykle delikatny, pyszny orzechowy smak, polany polewą kajmakową i czekoladową.....pychota <3 Piekłam po raz pierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;)
Wymiary tortownicy : średnica 26 cm
Czas pieczenia : ok. 60 minut
Przepis zaczerpnięty z Magazynu "Pyszne"
Składniki:
Smacznego :)
Wymiary tortownicy : średnica 26 cm
Czas pieczenia : ok. 60 minut
Przepis zaczerpnięty z Magazynu "Pyszne"
Składniki:
- 300 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych
- 50 g masła orzechowego
- 100 g masła
- 250 g śmietany 18%
- 250 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 500 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 200 g kremówki
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g niesolonych orzechów ziemnych
- Ciastka kruszymy w blenderze, masło rozpuszczamy.
- Następnie rozpuszczone wlewamy do pokruszonych ciastek.
- Na ile nam się uda, łaczymy składniki i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Chłodzimy w lodówce ok. 40 minut.
- Śmietanę ucieramy z masłem orzechowym ( miałam masło orzechowe z kawałkami orzechów), 200 g cukru, mąką ziemniaczaną, chwilkę miksujemy.
- Gdy składniki już się dobrze połączą, dodajemy mascarpone , 1 jajko rozbijamy ( z białka ubijemy pianę).
- Resztę jajek i żółtko dodajemy do mascarpone, na koniec dodajemy ubitą pianę, dobrze mieszamy i wykładamy na schłodzony spód.
- Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 175 C w kąpieli wodnej ( do dużej blachy piekarniczej, nalałam wodę, foremkę z ciastem włożyłam do wody ( należy zwrócić uwagę na to, aby woda nie wlała się pod formę - ja mam z odpinanym dnem).
- 80 g kremówki podgrzewamy w garnku.
- Czekoladę łamiemy na małe kosteczki i wrzucamy do kremówki.
- Mieszamy aby powstał, gładki sos.
- Przelewamy do małej miseczki.
- 50 g cukru karmelizujemy w garnuszku (czekamy do momentu,aż cukier się rozpuści, uważajcie aby cukier się nie przypalił, gdy cukier zbrązowieje, wlewamy 60 g kremówki, szybciutko mieszamy zmniejszając ogień. Dolewamy następne 60 g kremówki i mieszamy ponownie do momentu rozpuszczenia się cukru.Powstały karmel wlewamy do miseczki.
- Orzeszki prażymy na patelni.
- Sernik polewamy sosem kajmakowym i czekoladowym, posypujemy orzeszkami.
Komentarze
Prześlij komentarz