Makowiec na kruchym spodzie
No i tak to się stało,ze Święta mamy już dawno za sobą...myślimy już o Wielkiej Nocy,a ja dopiero dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszny makowiec na bardzo kruchym spodzie. Ale z drugiej strony, kto powiedział że makowce tylko jemy na Boże Narodzenie ;).Korzystałam z przepisu Mai klik. Bardzo polecam ten przepis. Ja na pewno skorzystam z niego jeszcze nie raz :)
Wymiary blaszki: 24x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia: 20 min, + 60 minut
Składniki:
Ciasto:
Sposób przygotowania:
Masa makowa:
Smacznego :)
Wymiary blaszki: 24x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia: 20 min, + 60 minut
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła
- szczypta soli
- 400 g maku
- 100 g miękkiego masła
- 50 g maki pszennej
- 5 jaj
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- klika kropel ekstraktu migdałowego
- bakalie,orzechy
- 12 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- 1/2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Masa makowa:
- Mak zalać gorącą wodą tak,aby mak zakryć w całości. W moim przypadku mak moczył się całą noc, gdyż zalałam wodą już późną nocą :)
- Odcedzamy mak w sicie wyłożonym ściereczką.
- Następnie mielimy 3 razy.
- Żółtka ubijamy z cukrem na jasny,puszysty krem.
- Dodajemy stopniowo,po jednej łyżce zmielony mak,cały czas mieszając.
- Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna piane.
- Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową.
- Na koniec dodajemy bakalie,orzechy.
- Make łączymy z zimnym masłem, można pokroić sobie na małe kawałki.
- Następnie dodajemy inne składniki ( cukier puder,żółtka i proszek do pieczenia) i zagniatamy na gładkie ciasto.
- Ciasto zwijamy w kulę,owijamy w folie i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę.
- Ciasto dzielimy na dwie części.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia.
- Dno wylepiamy jedna częścią ciasta, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 minut w celu podpieczenia.
- Podpieczony spod,posypujemy bułką tartą i wykładamy masę makowa.
- Z drugiej części ,robimy wałeczki i robimy krateczkę na wierzch makowca.
- Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C
- Po upieczeniu i wystudzeniu ozdabiamy lukrem białym i kakaowym.
Komentarze
Prześlij komentarz