Ciasto czekoladowe

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, ciasto czekoladowe upiecz se ;) Inspiracją był przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami z bloga Zjem to. Wisni w domu nie miałam, ale za to dodałam garstkę orzechów włoskich i zamiast  zwykłego cukru, użyłam cukru trzcinowego. Ciasto wyszło mięciutkie, puszyste. Bardzo polecam , pomimo mojej modyfikacji ciasto wyszło wyśmienite :)


Wymiary blaszki: 32x22 cm
Temp. pieczenia: 175C
Czas pieczenia 50-60 minut


Składniki:
  • 3 jajka
  • 120 g masła
  • 120 g czekolady gorzkiej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 50 g orzechów włoskich zmielonych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka margaryny
Sposób przygotowania:
  1. W rondelku rozpuszczamy masło.
  2. Wrzucamy kawałki czekolady i czekamy aż się rozpuści i mieszamy.
  3. Wlewamy mleko i ponownie mieszamy.
  4. Całe jajka ubijamy z cukrem na kogel mogel.
  5. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i wsypujemy pomału do masy jajecznej.
  6. Po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy wcześniej przygotowaną masę czekoladową.
  7. Mieszamy krótko i wylewamy do foremki.
  8. Pieczemy w temp. 175C ok. 50-60 minut. do suchego patyczka.
Polewa:
  1. Do rondelka wsypujemy cukier, kakao, wlewamy mleko i gdy składniki się rozpuszczą, wrzucamy kawałek margaryny.
  2. Zdejmujemy z ognia i mieszamy.
  3. Odczekać 5 minut i polać wystudzone ciasto.
  4. Można posypać wiórkami kokosowymi.
 Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty