Ciasto czekoladowe z kremem śmietanowym z wiśniami
Bardzo namawiam do upieczenia tego ciasta. Wrażenia nie do opisania. W składnikach powinna się znaleźć czekolada o smaku kawowym, takiej nie miałam i bardzo żałuje bo efekt byłby z pewnością jeszcze lepszy. Ciasto jest bardzo pulchne i czekoladowe , lekką słodycz kremu przełamują wiśnie. Ciasto wygląda na skomplikowane a wcale takie nie jest :)
Jest to mój ostatni wpis w tym roku , więc życzę wszystkim Wam , życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2014 ROKU, oby nowy rok dał nam dużo radości .
Wymiary blaszki : 36 x 25 cm
Czas pieczenia : 15 - 17 minut
Temp. pieczenia : 195 C
źródło- inspiracje : "Życie na gorąco"
Składniki:
Sposób wykonania:
Jest to mój ostatni wpis w tym roku , więc życzę wszystkim Wam , życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2014 ROKU, oby nowy rok dał nam dużo radości .
Wymiary blaszki : 36 x 25 cm
Czas pieczenia : 15 - 17 minut
Temp. pieczenia : 195 C
źródło- inspiracje : "Życie na gorąco"
Składniki:
- 450 ml mleka
- 100 g czekolady o smaku kawowym ( wzięłam gorzką czekoladę i dodałam 2 łyżki kawy rozpuszczonej )
- 125 g cukru
- 125 mąki
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 słoik wiśni w syropie ( mogą być z kompotu )
- 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka )
- 3 łyżeczki żęlatyny
- 300 g śmietany kremówki
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- W rondelku podgrzewamy mleko , po czym dodajemy połamaną na kawałeczki czekoladę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
- Jajka ubijamy z 125 g cukru na puszysty krem.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Małymi porcjami wsypujemy do masy jajecznej.
- Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy.
- Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożonej folią spożywczą i lekko posmarowanej tłuszczem.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 195 C na ok. 15 - 17 minut. Studzimy
- Wiśnie odsączamy na sicie.
- Proszek budyniowy mieszamy z kilkoma łyżkami mleka a resztę mleka należy zagotować w garnuszku. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy rozprowadzony proszek i mieszamy do czasu zgęstnienia budyniu.
- Budyń przelać do miseczki i przykryć folią i odstawić.
- Żelatynę wymieszać z małą ilością zimnej wody i poczekać aż spęcznieje. Gdy to nastąpi wlać ją do budyniu , wymieszać i wystudzić.
- Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z budyniem.
- Ciasto rozkroić na dwa blaty. Połowę kremu rozprowadzamy na 1 blacie. Na kremie równomiernie rozsypujemy odsączone wiśnie i kładziemy pozostałą część kremu. Przykrywamy drugiem blatem.
- Ciasto wstawiamy do lodówki , najlepiej na całą noc .Wierzch ciasta sypiemy cukrem pudrem
Komentarze
Prześlij komentarz