Ciasto czekoladowe z kremem śmietanowym z wiśniami

Bardzo namawiam do upieczenia tego ciasta. Wrażenia nie do opisania. W składnikach powinna się znaleźć czekolada o smaku kawowym, takiej nie miałam i bardzo żałuje bo efekt byłby z pewnością jeszcze lepszy. Ciasto jest bardzo pulchne i czekoladowe , lekką słodycz kremu przełamują wiśnie. Ciasto wygląda na skomplikowane a wcale takie nie jest :)
Jest to mój ostatni wpis w tym roku , więc życzę wszystkim Wam , życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2014 ROKU, oby nowy rok dał nam dużo radości .

Wymiary blaszki : 36 x 25 cm
Czas pieczenia : 15 - 17 minut
Temp. pieczenia : 195 C


źródło- inspiracje : "Życie na gorąco"





Składniki:
  • 450 ml mleka
  • 100 g czekolady o smaku kawowym ( wzięłam gorzką czekoladę i dodałam 2 łyżki kawy rozpuszczonej )
  • 125 g cukru 
  • 125 mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 słoik wiśni w syropie ( mogą być z kompotu )
  • 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka )
  • 3 łyżeczki żęlatyny
  • 300 g śmietany kremówki
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. W rondelku podgrzewamy mleko , po czym dodajemy połamaną na kawałeczki czekoladę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
  2. Jajka ubijamy z 125 g cukru na puszysty krem.
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Małymi porcjami wsypujemy do masy jajecznej.
  5.  Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy.
  6.  Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożonej folią spożywczą i lekko posmarowanej tłuszczem.
  7.  Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 195 C na ok. 15 - 17 minut. Studzimy
  8.  Wiśnie odsączamy na sicie.
  9. Proszek budyniowy mieszamy z kilkoma łyżkami mleka a resztę mleka należy zagotować w garnuszku. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy rozprowadzony proszek i mieszamy do czasu zgęstnienia budyniu.
  10. Budyń przelać do miseczki i przykryć folią i odstawić.
  11. Żelatynę wymieszać  z małą ilością zimnej wody i poczekać aż spęcznieje. Gdy to nastąpi wlać ją do budyniu , wymieszać i wystudzić.
  12. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z budyniem.
  13. Ciasto rozkroić na dwa blaty. Połowę kremu rozprowadzamy na 1 blacie. Na kremie równomiernie rozsypujemy odsączone wiśnie i kładziemy pozostałą część kremu. Przykrywamy drugiem blatem.
  14. Ciasto wstawiamy do lodówki , najlepiej na całą noc .Wierzch ciasta sypiemy cukrem pudrem 

Komentarze

Popularne posty