Pischinger
Wspaniały smak, który przypomina mi czasy dzieciństwa , gdzie wielkim rarytasem był torcik wedlowski :) Pamiętacie ten smak ? Przepis znalazłam w świetnej książeczce " Ciasta i desery czekoladowe". Przeglądając przepisy , zatrzymałam się na Pischingerze :) i przepadłam ;) musiałam go zrobić .
Składniki:
Składniki:
- opakowanie okrągłych wafli
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szkl. śmietanki 30 %
- 2 łyżki masła ok. 50 g
- 3/4 tabliczki czekolady deserowej
- 2 łyżki śmietanki
- 1 łyżka masła
- Czekoladę połamać i rozpuścić w rondelku z cukrem pudrem.
- Dodać śmietankę i masło i na małym ogniu chwilkę podgrzewać do połączenia się składników.
- Wrzucić zmielone orzechy i mieszać na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy, dla lepszego smaku dodać łyżkę rumu.
- Wafle smarować kremem i układać jeden na drugim,
- Wierzchniego wafla nie smarować , docisnąć deseczką i obciążyć np. książką ,
- Odstawić w chłodne miejsce.
- Na polewę , łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ja w kąpieli wodnej,
- Dolewamy śmietankę i masło , mieszamy i smarujemy nią torcik , boki również.
- Odstawić do zastygnięcia .( ok. 5 godzin)
- Kroić jak tort w trójkąty ostrym nożem.
Komentarze
Prześlij komentarz