Pleśniak
Na pewno znacie bardzo dobrze to ciasto? Pleśniak - pyszne, kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi i pianką . To wspomnienie z dziecinnych lat , kiedy to całą rodzinką, jako nieco młodsza dziewczyna , raczyliśmy się tą pychotką . Dzisiaj zamiast powidłami przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki , która dodaje kwaskowatości całości :)
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 min. + 50 minut
Składniki:
Ciasto kruche:
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 min. + 50 minut
Składniki:
Ciasto kruche:
- 6 jaj
- 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- op. cukru wanilinowego
- 200 g masła
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
- cukier puder do oprószenia
- białka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Do mąki dodajemy żółtka, cukier wanilinowy , miękkie masło i dokładnie wygniatamy.
- Ciasto dzielimy na 3/4 i 1/4 . Każdą z części zawijamy w folię .
- Pierwszą część wkładamy na 20 minut do lodówki a drugą część do zamrażalnika.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Pierwszą część rozwałkowaną wykładamy na blaszkę .
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i podpiekamy ok. 20 minut ( jak nabierze koloru złotego wyjmujemy )
- Na podpieczoną część należy rozsmarować dżem .
- Białka ubijamy na sztywną masę , dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Chwilkę miksujemy i wylewamy pianę na dżem.
- Resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach .
- Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut , ( obserwujemy ciasto gdyż długość pieczenia zależy od piekarnika ).
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz