Ravioli ze szpinakiem
Szpinak, kiedyś tak przeze mnie nie lubiany, teraz pełni główną rolę w kuchni. Najważniejszą sprawą jest dobre przyprawienie szpinaku, bo on sam nie ma żadnego smaku.Polecam dzisiaj ravioli, włoskie pierożki z nadzieniem szpinakowym z dodatkiem 2 serów ricotty i parmezan.
Składniki:
Sposób przygotowania :
Składniki:
- 300 g przesianej mąki
- 30 ml oleju
- 3 jajka
- sól
- 200 g szpinaku mrożonego
- opakowanie sera ricotta
- 50 g tartego sera parmezan
- łyżka tymianku suszonego
- łyżka naci selera
- pieprz czarny mielony
- 3 pomidory
- 50 g masła
- 100 g pesto
Sposób przygotowania :
- Mąkę przesiać , dodać olej , jajka , szczyptę soli i zagnieść ciasto . Tyle czasu zagniatać , aby uzyskać gładkie, elastyczne ciasto .
- Owinąć folią i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
- W międzyczasie obrać pomidorki ze skóry i pokroić w drobną kosteczkę . Oprószyć solą pieprzem.
- Szpinak wykładamy na patelnię i dodajemy masło. Dusimy do momentu powstania papki . Następnie dodać starty parmezan , seler, ser ricotta , doprawić do smaku pieprzem i solą , tymiankiem i dokładnie wymieszać.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokąta na ok. 1 mm grubości.
- Na jednym prostokącie w odstępach 3 cm nakładamy porcje farszu . Ciasto między porcjami farszu posmarować lekko wodą , aby pierożki się lepiej sklejały.
- Nakrywamy drugą porcją ciasta.
- Dociskamy mocno ciasto między porcjami farszu i nożem kroimy kwadraty.
- Wstawiamy wodę i gdy zaczyna wrzeć wrzucamy do osolonej wody i gotować ok 4 -5 minut.
- Podawać z pokrojonymi pomidorkami i z pesto .
Uwielbiam RAVIOLI. Muszę spróbować Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuń