Leczo
Dzisiaj leczo :) Pyszna kombinacja warzywna. Można w zasadzie wrzucić do niego wszystko co
się ma w lodówce :) U mnie króluje papryka, cukinia i pomidory i malutki dodatek od mojego męża w postaci kiełbaski podsuszanej ( dla mnie mogłoby jej wcale tu nie być ;) Polecam!!!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Można dodać jeszcze kabaczek, który bardzo ładnie zagęści nasze leczo .
Smacznego :)
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 papryki zielone
- 4 pomidory bez skórki
- 2 cebule
- 1 średnia cukinia
- 1/2 kg kiełbasy podsuszonej
- 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 l przecieru pomidorowego
- sól do smaku i pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać patelnie z oliwą z oliwek.
- Pokroić cebulę w piórka i wrzucić na gorącą patelnię.
- Jak cebula się zeszkli to dodać pokrojoną w plasterki kiełbaskę. 5 minut podsmażyć i przełożyć do garnka.
- Na tej samej patelni ( nie płukać po cebuli i kiełbasie ) kładziemy umyte pokrojone w kostkę papryki , podsmażamy i wrzucamy do garnka.
- Na koniec wlać przecier pomidorowy i gotować pod przykryciem, wsypać przyprawę węgierską , sól, ziele angielskie.
- Po ok. 10 minutach dodać pokrojone w kostkę i bez skóry pomidory bez gniazd nasiennych.
- Gdy papryka zmięknie dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinie .
- Wszystko pogotować do czasu,aż wszystkie warzywa zmiękną.
Można dodać jeszcze kabaczek, który bardzo ładnie zagęści nasze leczo .
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz