Roladki z kurczaka z mandarynkami i mozzarellą
Zastanawialiście się kiedyś jak zwykłą pierś z kurczaka zaczarować w
pyszne owocowo-bazyliowe pyszności ? Dzisiaj mam właśnie propozycję na
takie podanie mięsa z kurczaka. Roladki są niezwykle soczyste o
wspaniałym smaku. Naprawdę polecam !
źródło : "kuchnia i kropka"
Składniki:
Sposób przygotowania:
źródło : "kuchnia i kropka"
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 4 mandarynki
- 100 g sera mozzarella
- 1 łyżeczkę suszonej bazylii
- 1 łyżeczkę suszonego tymianku
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy i czyścimy.
- Każdego fileta przecinamy wzdłuż na dwa cieńsze kawałki.
- Pięścią delikatnie rozbijamy , skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy bazylią, tymiankiem, solą , pieprzem i odstawiamy na ok. 30 minut.
- Mozzarellę kroimy na 8 plasterków. Na każdym plastrze mięsa układamy po 2 cząstki mandarynki i plaster sera.
- Zwijamy i spinamy wykałaczką.( powstaną roladki )
- Roladki układamy w żaroodpornym naczyniu , przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy ok. 45 minut w temp. 180 C.
- Na jakieś 10 - 15 minut przed końcem zdejmujemy folię , aby roladki się zarumieniły.
Komentarze
Prześlij komentarz