Panna cotta z limonką

Miałam wielką ochotę na mały deserek i znalazłam ciekawy przepis na Panna cottę. Limonkę w lodówce znalazłam, kremówkę też , więc nie było na co czekać. :) Pyszny i łatwy w przygotowaniu deser.

źródło:"Przyjaciółka"

 



Składniki:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 % 
  • galaretka agrestowa
  • starta skórka z limonki
  • 2 łyżki cukru
  • sos malinowy

Sposób przygotowania:
  1. Nalać 1/3 szklanki wrzącej wody i wsypać całą galaretkę , mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Kremówkę wlać do garnka , doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Śmietanę połączyć z galaretką i wrzucić starta skórkę z limonki i na końcu wymieszać.
  4. Okrągłe foremki, salaterki opłukać zimną wodą i ponalewać masę śmietanową.
  5. Wstawić do lodówki aby deser stężał.
  6. Aby lepiej wyszły z foremki należy foremki z masą zanurzyć w gorącej wodzie a następnie odwrócić i wyłożyć na talerzyk.
  7. Można polać dowolnym sosem.

 
Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty