Sernik czekoladowo - kokosowy
Serniki to pyszne ciasta . Ten kremowy smak i konsystencja kremowa to jest właśnie to co
wyróżnia ten sernik.
Dzisiejszy przepis pożyczyłam od Małgosi , która prowadzi bloga
"Wędrówki po kuchni ". Wielkie dzięki za cudowny przepis. W jednym
cieście,dwa przecudowne smaki - czekolada z kokosem i do tego sernik
jest bardzo delikatny, rozpływa się w ustach :)
Wymiary foremki : średnica 24 cm Czas pieczenia : ok. 1 godziny Temp. pieczenia 180 C w kąpieli wodnej
Składniki:
Polewa czekoladowo- kokosowa
Wymiary foremki : średnica 24 cm Czas pieczenia : ok. 1 godziny Temp. pieczenia 180 C w kąpieli wodnej
- 1 kg twarogu
- 4 jaja
- 100 g cukru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g czekolady deserowej
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- 4 łyżki likieru kokosowego
- 100 ml śmietanki zagrzać w rondelku razem z łyżką cukru.
- Zdjąć z ognia i wsypać 80 g wiórków i 2 łyżki likieru kokosowego.
- Wszystko wymieszać i odstawić.
- 100 g czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Jajka , resztę cukru i mąkę ziemniaczaną dodać do sera , wszystko wymieszać .
- Masę serową rozdzielić na dwie części.
- Do jednej dodać masę kokosową a do drugiej masę czekoladową.
- Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i zabezpieczyć foremkę , gdyż sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej.
- Do tak przygotowanej tortownicy wylać najpierw sernik czekoladowy a później masę kokosową. Ja nie mieszałam tylko tak zostawiłam i wstawiłam foremkę z ciastem do większej blachy wypełnionej 4 szklankami wody.
- Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Po tym czasie piekarnik uchylić i po 20 minutach wyjąć sernik do wystudzenia.
Polewa czekoladowo- kokosowa
- 100 g czekolady deserowej rozpuścić w kąpieli wodnej , dodać 100 ml śmietanki , wymieszać i dolać 2 łyżki likieru kokosowego.
- Odczekać 5 minut i wylać na ostudzony sernik i posypać 20 g wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz