Chlebek bananowy
Takie szybkie i proste ciasta to ja uwielbiam :) Ciasto jest bardzo wilgotne, dzięki startemu jabłku. Ja dorzuciłam mieszankę orzechów, ale można dodać samych orzechów włoskich. Wspaniała propozycja dla niespodziewanych gości albo gdy masz ochotę na błyskawiczne ciasto :)
Składniki:
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1 jabłko
- 125 miękkiego masła
- 100 g cukru
- małe opakowanie cukru wanilinowego
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 jajka
- 40 g orzechów( 20 g włoskich i 20 g nerkowców)
- 40 g płatków migdałowych
- Orzechy drobno pokroić.
- Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
- Mąkę przesiać i wsypać sodę oczyszczoną, cynamon i przyprawę do piernika.
- Wszystko wymieszać.
- Banany rozgnieść widelcem.
- Do miski włożyć masło, wsypać oba cukry i utrze mikserem na puszysta masę.
- Następnie dodawać kolejno jajka, rozgniecione banany i start jabłko.
- Na koniec wsypać suche składniki oraz posiekane orzechy.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
- Piekarnik rozgrzać do 180C i piec ok. 60 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz