Zupa chrzanowa

Lubię "zamienniki" w kuchni i tym razem też tak będzie. Zbliżają się Święta Wielkanocne i zanim zabierzemy się do szykowania tradycyjnego żurka, zastanówmy się ,czy aby nie można było, zasiąść do stołu i delektować się wykwintną zupą chrzanową. Przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu a smak chrzanu z dodatkiem jajeczka to wprost coś pysznego :) Do wykonania zupy potrzebne są właściwie wszystkie warzywa oprócz marchwi, która by zabarwiła naszą biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcieli :)


Składniki: dla 4- 6 osób
- 2 pory
- 1/2 selera
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 2 litry wody
- 200 ml śmietany 30 %
- 200 g boczku wędzonego
- łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- sól , pieprz
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 4 pieprze
- 4 łyżki tartego chrzanu
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- olej


Sposób przygotowania
1. Ugotować jajka na twardo.
2. Boczek pokroić w kostkę,podsmażyć.
3. Czosnek drobno siekamy.
4. Pietruszkę, ziemniaki i seler, kroimy w kostkę.
5. Pora i cebulę w plasterki.
6. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i łyżkę masła, wrzucamy czosnek i delikatnie go podsmażamy ok. 2 minut.
7. Dorzucamy cebulę i pora. Razem to smażymy ok. 3-5 minut na małym ogniu do momentu zeszklenia pora i cebuli.
8. Zalewamy 2 l wody i dorzucamy selera, pietruszkę i przyprawy ( ziele, pieprz, listek laurowy ). 9. 9. Całość gotujemy ok. 20 minut.

10. Następnie wrzucamy ziemniaki, czekamy aż warzywa będą miękkie.
11. Na koniec używamy blendera i miażdżymy całą zawartość garnka.
12. Na sam koniec gotowania, dodajemy starty świeży chrzan i śmietanę. Gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
13. Dekorujemy jajeczkami i jemy razem z paluszkami chlebowymi z oliwą z oliwek.


Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty