Muffinki "Motylki"
Przepis na muffinki znalazłam w książce "Czekolada"Jacqueline Bellefontaine . Pięknie się prezentują na wiosennych spotkaniach plenerowych :) Są niezwykle puszyste, czekoladowe z delikatnym cytrynowym kremem. Bardzo polecam! Wypróbujcie :)
Temp. pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 15-20 minut
Składniki:
Temp. pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 15-20 minut
Składniki:
- 125g miękkiej margaryny
- 125 g cukru
- 150g mąki pszennej
- 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 25 g stopionej czekolady gorzkiej
- 100 g miękkiego masła
- 225 g przesianego cukru pudru
- skórka starta z połówki cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- Do dużej miski umieszczamy wszystkie składniki ciasta, poza stopioną czekoladą i miksujemy na gładką masę.
- Następnie wlewamy stopioną czekoladę.
- Szykujemy formę na muffinki, w przegródki wkładamy papilotki i nalewamy ciasto do 3/4 wysokości.
- Pieczemy w temp. 180C przez ok. 15 -20 minut do czasu aż ciasto będzie się uginać pod wpływem dotknięcia palcem.
- Wyjmujemy muffinki do wystygnięcia.
- W misce ucieramy masło,aż będzie puszyste.
- Stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy.
- Wsypujemy skórkę cytrynową, sok z cytryny i dalej miksujemy.
- Gdy babeczki wystygną ,odkrajamy wierzch babeczki i kroimy je na pół.
- Ozdabiamy muffinki kremem i na wierzch układamy przekrojone kawałeczki w formie motyla.
Komentarze
Prześlij komentarz