Muffinki "Motylki"

Przepis na muffinki znalazłam w książce "Czekolada"Jacqueline Bellefontaine . Pięknie się prezentują na wiosennych spotkaniach plenerowych :) Są niezwykle puszyste, czekoladowe z delikatnym cytrynowym kremem. Bardzo polecam! Wypróbujcie :)

 Temp. pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 15-20 minut

Składniki:
  • 125g miękkiej margaryny
  • 125 g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 25 g stopionej czekolady gorzkiej
Masa cytrynowa:
  • 100 g miękkiego masła
  • 225 g przesianego cukru pudru
  • skórka starta z połówki cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
 Sposób przygotowania:
  1. Do dużej miski umieszczamy wszystkie składniki ciasta, poza stopioną czekoladą i miksujemy na gładką masę.
  2. Następnie wlewamy stopioną czekoladę.
  3. Szykujemy formę na muffinki, w przegródki wkładamy papilotki i nalewamy ciasto do 3/4 wysokości.
  4. Pieczemy w temp. 180C przez ok. 15 -20 minut do czasu aż ciasto będzie się uginać pod wpływem dotknięcia palcem.
  5. Wyjmujemy muffinki do wystygnięcia.
Krem cytrynowy:
  1. W misce ucieramy masło,aż będzie puszyste.
  2. Stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy.
  3. Wsypujemy skórkę cytrynową, sok z cytryny i dalej miksujemy.
  4. Gdy babeczki wystygną ,odkrajamy wierzch babeczki i kroimy je na pół.
  5. Ozdabiamy muffinki kremem i na wierzch układamy przekrojone kawałeczki w formie motyla.
Smacznego :) 

Komentarze

Popularne posty