Sernik krakowski
Sernik ten piekłam na Święta,ale z braku czasu wstawiam dopiero teraz ;) Użyłam sera z pudełka President i sernik wyszedł bardzo dobry. Nie lubię gdy ser w serniku jest kwaśny i czuć w nim ser ;) Jestem zwolenniczką bardziej kremowej konsystencji i smaku. Przepis na to ciacho znalazłam już jakiś czas temu jednej z gazet dla kobiet i szukając przepisów postanowiłam,że spróbuje z tego przepisu. Cóż mogę o nim powiedzieć? :) Bardzo nam smakował, nie był bardzo zbity, w smaku przypominał mi budyń śmietankowy :) A więc upiekę go jeszcze nie raz. Nie miałam tylko skórki pomarańczowej, użyłam natomiast kandyzowanego ananasa na wierzch.
Składniki:
Ciasto na spód
Ciasto
Składniki:
Ciasto na spód
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 800 g tłustego sera
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 100 ml kremówki
- budyń waniliowy
- 100 g rodzynek
Ciasto
- Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i masło pokrojone na mniejsze kawałki.
- Zagnieść kruche ciasto. Odkroić 1/3. Obie części chłodzimy ok. 1 godzinki w lodówce.
- W przypadku, gdy używamy sera w kawałku, to go mielimy.
- Następnie cukier miksujemy z żółtkami, dodajemy kremówkę, budyń i na końcu ser.
- Ubijamy pianę z białek.
- Do masy serowej wrzucamy rodzynki i łączymy ją z ubitą pianę delikatnie.
- Większy kawałek wyjmujemy z lodówki i rozwałkujemy go na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190C na ok. 10 minut, tyle czasu aby ciasto kruche nabrało złotego koloru.
- Po 10 minutach wyjmujemy blaszkę i wylewamy na ciasto kruche masę serową.
- Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski, ułożyć z nich kratkę na wierzch sernika.
- Piec ok. 1 godziny na najniższej półce w piekarniku.
- Studzimy, polewamy lukrem i sypiemy skórką pomarańczową albo tak jak ja skórką kandyzowaną z ananasa.
Komentarze
Prześlij komentarz