Tartaletki z lekkim kremem budyniowym
Czym można zrobić swojej rodzinie przyjemność :) ? nie mam już
wątpliwości, że tymi pysznymi tartaletkami :) Niesamowity maślany smak
ciasta kruchego i delikatny krem budyniowy posypany świeżutkimi
truskawkami . Coś pysznego :)
Czas pieczenia : 25 - 30 minut Temp. pieczenia: 180 C Ilość porcji : 8 - 10
Składniki:
Czas pieczenia : 25 - 30 minut Temp. pieczenia: 180 C Ilość porcji : 8 - 10
Składniki:
- 1,5 szkl. mąki
- 120 g masła
- 1/4 szkl. cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 300 ml mleka
- 1/2 szkl. cukru
- torebka budyniu waniliowego
- 100 g masła
- Do miski wsypujemy mąkę i cukier, następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli.
- Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek.
- Za pomocą foremek wykrajamy kawałki.
- Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem.
- Pieczemy w temp.180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru ok. 25 - 30 minut.
- Z mleka , cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń.
- Studzimy stale mieszając, aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha.
- Ubijamy z miękkim masłem aż powstanie gładki krem.
- Dekorujemy świeżymi owocami np. truskawkami, borówkami, poziomkami, jagodami.
Zapraszamy do konkursu na przepisy z truskawkami :) https://cookpad.com/pl/konkursy/438-najlepsze-przepisy-z-truskawkami
OdpowiedzUsuń