Tartaletki z lekkim kremem budyniowym

Czym można zrobić swojej rodzinie przyjemność :) ? nie mam już wątpliwości, że tymi pysznymi tartaletkami :) Niesamowity maślany smak ciasta kruchego i delikatny krem budyniowy posypany świeżutkimi truskawkami . Coś pysznego :)
Czas pieczenia : 25 - 30 minut Temp. pieczenia: 180 C  Ilość porcji : 8 - 10  

 
 Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 120 g masła
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Krem:
  • 300 ml mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • torebka budyniu waniliowego
  • 100 g masła
Sposób wykonania:
  1. Do miski wsypujemy mąkę i cukier, następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli.
  2. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek.
  3. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki.
  4. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem.
  5. Pieczemy w temp.180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru ok. 25 - 30 minut.
Krem:
  1. Z mleka , cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń.
  2. Studzimy stale mieszając, aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha.
  3. Ubijamy z miękkim masłem aż powstanie gładki krem.
  4. Dekorujemy świeżymi owocami  np. truskawkami, borówkami, poziomkami, jagodami.
Smacznego :)


Komentarze

  1. Zapraszamy do konkursu na przepisy z truskawkami :) https://cookpad.com/pl/konkursy/438-najlepsze-przepisy-z-truskawkami

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty