Keks mocno bakaliowy
Poważnie zaczęłam myśleć o wypiekach świątecznych. Na pierwszy rzut proponuje pyszny keks, który czaruje swoim smakiem. Wrzuciłam do niego dość sporą ilość bakalii i aromat cytrynowy co daję wyśmienite świąteczne połączenie. Zapraszam do wypieków świątecznych razem ze mną :)
Następnym razem bierzemy się za śliwkę w czekoladzie. Przepis już niebawem :)
Forma keksówka
Czas pieczenia : ok. 1 godz.
Temp. pieczenia 180 C
Składniki:
Następnym razem bierzemy się za śliwkę w czekoladzie. Przepis już niebawem :)
Forma keksówka
Czas pieczenia : ok. 1 godz.
Temp. pieczenia 180 C
Składniki:
- 40 dag bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja)
- 2 szkl. mąki
- 25 dag masła
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- białko
- szkl.cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami mąki.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka.
- Następnie łączymy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.
- Delikatnie mieszamy z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami.
- Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C.
Komentarze
Prześlij komentarz