Miodowa stefanka
Szybka stefanka i bardzo smaczna z kremem marcepanowym od święta jak i na co dzień. Kto lubi marcepan będzie zachwycony. Ciasto miodowe lubi sodę oczyszczoną , ale nie przesadzajmy z jej ilością :)
Wymiary blaszki : 25 x 37 cm ( ja piekłam w takiej , ale polecam zrobić w większej )
Czas pieczenia : 15 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki
Ciasto:
SMACZNEGO
Wymiary blaszki : 25 x 37 cm ( ja piekłam w takiej , ale polecam zrobić w większej )
Czas pieczenia : 15 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki
- jajko
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek cukru pudru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 125 g masła
- cukier puder i kakao do posypki
- Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier i miód, wszystko wymieszać i ostudzić.
- Połączyć z mąką , sodą i jajkiem. Ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na 30 minut .
- Ciasto rozwałkować na blaszkę prostokątną ( jak największą bo ciasto po upieczeniu nabiera wysokości i gdy mamy je później pokroić w poprzek na 5 prostokątów to może wyjść wysoki wieżowiec tak jak w moim wypadku ;).
- Piec 15 minut w temp. 180 C.
- Upieczony placek studzimy i kroimy na 5 równych podłużnych kawałków ( prostokątów)
- Marcepan łączymy z cukrem i śmietanką.
- Przekładamy masą placki.
- Wierzch ciasta smarujemy masą , posypujemy cukrem pudrem .
- Możemy jeszcze dla fajnego wyglądu przygotować szablon z gwiazdeczkami izrobić dekoracje z kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz