Tarta serowo-jabłkowa
Niesamowicie kruche ciasto z jabłkami i masą serową to jest to , co lubię :) Bardzo polecam to połączenie i ten przepis na ciasto kruche. Nie zastanawiajcie się długo nad zrobieniem tylko szybciutko bierzcie się do pracy ;)
Wymiary tortownicy : średnica 24 cm
Czas pieczenia : 20 min + 40 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Ciasto:
Wymiary tortownicy : średnica 24 cm
Czas pieczenia : 20 min + 40 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 50 g cukru
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 350 g mielonego białego sera
- 1 jajko
- 1,2 szkl. cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- garść rodzynek
- 4 duże jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- Mąkę przesiewamy , dodajemy do niej miękkie masło i siekamy.
- Dodajemy żółtko , cukier puder i cukier wanilinowy i wyrabiamy ciasto ( można w robocie kuchennym )
- Foremkę pokryta papierem do pieczenia wylepiamy rozwałkowanym ciastem.
- Wstawiamy do lodówki na 40 minut.
- Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty krem.
- Dodajemy stopniowo ser ,proszek budyniowy , rodzynki i dokładnie mieszamy.
- Foremkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy spód ok. 15 do 20 minut ( obserwujemy ciasto - jak zrobi się złociste wyjmujemy )
- Na podpieczony spód wylewamy masę serową , rozprowadzamy równo na całej powierzchni.
- Umyte jabłka , przekrajamy na pół , pozbywamy się gniazd nasiennych , kroimy w półplasterki i polewamy je wyciśniętym sokiem z cytryny .
- Następnie pokrojone plasterki układamy na masie serowej w postaci kwiatuszka ( jeden plasterek obok drugiego, drugi rząd układać w przerwie między jednym plastrem a drugim i czynność powtarzamy )
- Wstawiamy do piekarniki i pieczemy następne 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz