Tarta serowo-jabłkowa

Niesamowicie kruche ciasto z jabłkami i masą serową to jest to , co lubię :) Bardzo polecam to połączenie i ten przepis na ciasto kruche. Nie zastanawiajcie się długo nad zrobieniem tylko szybciutko bierzcie się do pracy ;)


Wymiary tortownicy : średnica 24 cm
Czas pieczenia : 20 min + 40 minut
Temp. pieczenia : 180 C



Składniki:
Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Krem serowy:
  • 350 g mielonego białego sera
  • 1 jajko
  • 1,2 szkl. cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • garść rodzynek
Dodatkowo:
  • 4 duże jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę przesiewamy , dodajemy do niej miękkie masło i siekamy.
  2. Dodajemy żółtko , cukier puder i cukier wanilinowy i wyrabiamy ciasto ( można w robocie kuchennym )
  3. Foremkę pokryta papierem do pieczenia wylepiamy rozwałkowanym ciastem.
  4. Wstawiamy do lodówki na 40 minut.
  5. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty krem.
  6. Dodajemy stopniowo ser ,proszek budyniowy , rodzynki i dokładnie mieszamy.
  7. Foremkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy spód ok. 15 do 20 minut ( obserwujemy ciasto - jak zrobi się złociste wyjmujemy )
  8. Na podpieczony spód wylewamy masę serową , rozprowadzamy równo na całej powierzchni.
  9. Umyte jabłka , przekrajamy na pół , pozbywamy się gniazd nasiennych , kroimy w półplasterki i polewamy je wyciśniętym sokiem z cytryny .
  10. Następnie pokrojone plasterki układamy na masie serowej w postaci kwiatuszka ( jeden plasterek obok drugiego, drugi rząd układać w przerwie między jednym plastrem a drugim i czynność powtarzamy )
  11. Wstawiamy do piekarniki i pieczemy następne 40 minut.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty