Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym
Bardzo pyszny budyniowy krem, myślałam o dodaniu warstwy z bitej śmietany , ale odpuściłam sobie ;) kremu jest dość dużo , aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego:)
Trzeba też uważać przy pieczeniu ciasta francuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkować na blaszce tak ,aby był większy niż blaszka i ponakuwać widelcem , żeby za bardzo nie urosło. Bardzo efektownie się prezentuję i rewelacyjnie smakuje :)
Blacha : 36 x 25 cm
Składniki:
Blacha : 36 x 25 cm
Składniki:
- 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g )
- 1 l mleka
- 4 budynie waniliowe
- 200 g cukru
- 500 g masła ( dałam 400 g)
- 50 ml rumu
Przygotowanie:
Smacznego
- W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy krem z ognia i czekamy do wystygnięcia.
- Obie porcje ciasta francuksiego rozwałkujemy na placki. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia.
- Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawic można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem.
- Wierzch ciasta zasypuejmy cukrem pudrem.
- Najlepiej ciasto wstawic na całą noc do lodówki.
- Na drugi dzień możemy delektowac się tym pysznym , kremowym ciastem.
Komentarze
Prześlij komentarz