Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym

Bardzo pyszny budyniowy krem, myślałam o dodaniu warstwy z bitej śmietany , ale odpuściłam sobie ;) kremu jest dość dużo , aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego:) Trzeba też uważać przy pieczeniu ciasta francuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkować na blaszce tak ,aby był większy niż blaszka i ponakuwać widelcem , żeby za bardzo nie urosło. Bardzo efektownie się prezentuję i rewelacyjnie smakuje :)

Blacha : 36 x 25 cm



Składniki:

  • 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g )
Krem:
  • 1 l mleka
  • 4 budynie waniliowe
  • 200 g cukru
  • 500 g masła ( dałam 400 g)
  • 50 ml rumu
Przygotowanie:
  1. W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy krem z ognia i czekamy do wystygnięcia.
  2. Obie porcje ciasta francuksiego rozwałkujemy na placki. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia.
  3. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawic można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem. 
  4. Wierzch ciasta zasypuejmy cukrem pudrem.
  5. Najlepiej ciasto wstawic na całą noc do lodówki.
  6. Na drugi dzień możemy delektowac się tym pysznym , kremowym ciastem.


Smacznego

Komentarze

Popularne posty