Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową

Dzisiejsza moja propozycja na ciasto jest skierowana do smakoszy orzeszków i szarlotek. Połączenie jabłek z masą orzechową i polewą miodowo- migdałową, na pewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :) Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;)



Do tarty potrzebne jest :
  • 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyć jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie ok. 1,2 kg jabłek ) 
  • 50 g cukru
  • cynamon 
Ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej 
  • 100 g  cukru
  • 200 g masła
  • paczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko i żółtko
Krem:
  • 25 g mielonych orzechów włoskich
  • 25 g cukru
  • 25 g masła
  • 25 g mąki
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej


Polewa:
  • 80 g miodu
  • 50 g śmietany
  • 20 g masła
  • 80 g posiekanych migdałów
  • łyżeczka mąki

Przygotowanie ciasta :
    Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy w kulę i wkładamy na 30 min. do lodówki.
    Ciastem wykładamy spód i boki foremki ( średnica 26 cm) W przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty kolor spód tarty )
    Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką .


    Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min.
    W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy mąkę , migdały , mieszamy. Polewę wykładamy na ciasto i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.



    Komentarze

    Popularne posty