Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową
Dzisiejsza moja propozycja na ciasto jest skierowana do smakoszy orzeszków i szarlotek. Połączenie jabłek z masą orzechową i polewą miodowo- migdałową, na pewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :) Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;)
Do tarty potrzebne jest :
Polewa:
Przygotowanie ciasta :
Ciastem wykładamy spód i boki foremki ( średnica 26 cm) W przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty kolor spód tarty )
Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką .
Do tarty potrzebne jest :
- 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyć jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie ok. 1,2 kg jabłek )
- 50 g cukru
- cynamon
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 100 g cukru
- 200 g masła
- paczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko i żółtko
- 25 g mielonych orzechów włoskich
- 25 g cukru
- 25 g masła
- 25 g mąki
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
Polewa:
- 80 g miodu
- 50 g śmietany
- 20 g masła
- 80 g posiekanych migdałów
- łyżeczka mąki
Przygotowanie ciasta :
Ciastem wykładamy spód i boki foremki ( średnica 26 cm) W przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty kolor spód tarty )
Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką .
Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min.
W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy mąkę , migdały , mieszamy. Polewę wykładamy na ciasto i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.
W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy mąkę , migdały , mieszamy. Polewę wykładamy na ciasto i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz