Odwrócony włoski deser
Z wielką przyjemnością przedstawię Wam ten deser. Pochodzi on z Sycylii i jest tam uważany za jeden z najlepszych ( teraz już wiem dlaczego ). Jest puszysty , rozpływający się w ustach. Nazwałam go odwrócony bo na koniec odwraca się go do góry nogami i tak się go spożywa.Nie liczmy kalorii tylko dajmy sobie chwilkę przyjemności :)
Tortownica : średnica 26 cm
Składniki:
Smacznego :)
Tortownica : średnica 26 cm
Składniki:
- 500 g mascarpone
- 400 g śmietanki kremówki 30 %
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 szkl. mąki
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. posiekanych bakalii lub kandyzowanych owoców ( ja użyłam owoce kandyzowane)
- 1/3 szkl. obranych orzechów pistacjowych
- 4 jajka
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubiony aromat ( użyłam pomarańczowy)
- Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlej olej i wymieszaj. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Natłuść i przełóż masę. Piecz do 30 minut w 180 C.
- Mascarpone wymieszaj z owocami kandyzowanymi ( bądż bakaliami) i posiekanymi orzechami. Dodaj kremówkę ubitą z pudrem i aromat.
- Na końcu wrzuć posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuść w pół szklance wody i dodaj sok z cytryny.
- Miskę wyłóż folią spożywczą. Ciasto przekrój na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Podziel na mniejsze części i nasącz syropem z cukru i cytryny. Dzięki temu nie połamią się przy wykładaniu. Dno miski wyłóż ciastem i dociśnij.
- Na ciasto przełóż masę. Wyrównaj ją i przykryj pozostałymi kawałkami ciasta. Nasącz syropem, okryj folią spożywczą i chłódż najlepiej przez całą noc.Przełóż deser na talerz odwracając miskę do góry dnem i zdejmij folię.( można posypać cukrem pudrem)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz