Paszteciki ze szpinakiem i ricottą
Pyszne i szybkie paszteciki z dodatkiem szpinaku z ricottą , to doskonałe połączenie zawinięte w ciasto francuskie :) Nie trzeba przepadać za szpinakiem , aby cieszyć podniebienie tym nadzieniem ;) Mój mąż zajadał się a do szpinaku trzeba go troszkę namawiać ;) . Dzieci zresztą tak samo . Propozycja na ekspresową przegryzkę dla głodnych i dla nie spodziewanych gości , pod warunkiem , że ciasto francuskie , szpinak i ricotta w lodówce jest ;)
Składniki:
Sposób przygotowania :
- 2 op. ciasta francuskiego
- 1 op. mrożonego szpinaku
- ząbek czosnku
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania :
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C .
- Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i rozciąć wzdłuż na pół.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić szpinak z posiekanym czosnkiem i dusić do momentu aż odparuje woda .
- Dodać ser ricotta , wymieszać i podgrzać.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku .
- Gotowe nadzienie nakładać na prostokąty wykrojone z ciasta i formować w prostokąty.
- Można poprzecinać i wykrajać różne wzorki na wierzchu każdego pasztecika .
- Piec ok. 20 minut do zrumienienia .
Komentarze
Prześlij komentarz