Włoska babka
Nazwa może zmylić, a są to najzwyklejsze drożdżówki . Nie są za słodkie , takie w sam raz jako przegryzka podczas majowych pikników. Bułeczki są niezwykle mięciutkie, nadzienie jest pyszne , daje taki fajny miodowy posmak.
Sposób przygotowania:
Temp. pieczenia: 180 C
Czas pieczenia: ok. 40 minut
źródło : "gotujmy.pl"
Składniki:
Nadzienie:Czas pieczenia: ok. 40 minut
źródło : "gotujmy.pl"
Składniki:
- 500 g mąki
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1/2 szkl. oliwy
- 2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- 30 g drożdży
- 150 g masła
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. mleka.
- Pozostałe składniki ze sobą połączyć i wlać rozczyn drożdżowy.
- Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na chwilkę a w tym czasie przygotować nadzienie.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch.
- W trakcie ucierania dodać stopniowo miód i cukier waniliowy.
- Ciasto podzielić na 7 równych części i rozwałkować na długie prostokąty.
- Każdy z prostokątów posmarować przygotowanym nadzieniem.
- Następnie złożyć na pół , aby powstał węższy prostokąt.
- Paski ciasta bardzo dobrze skleić , aby w trakcie pieczenia się nie rozkleił i żeby nie wypłynęło całe nadzienie.
- Każdy pasek zwijać w pączek róży.
- Dużą formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej luźno róże z ciasta. ( w trakcie pieczenia zwiększą swoją objętość)
- Piec ok. 40 minut w temp. 180 C . W przypadku zbytniego zarumienienia podczas pieczenia, zasłonić pergaminem.
Smacznego :)
Mmm, podoba mi się to nadzienie :)
OdpowiedzUsuń