Włoska babka

Nazwa może zmylić, a są to najzwyklejsze drożdżówki . Nie są za słodkie , takie w sam raz jako przegryzka podczas majowych pikników. Bułeczki są niezwykle mięciutkie, nadzienie jest pyszne , daje taki fajny miodowy posmak.



Temp. pieczenia: 180 C
Czas pieczenia: ok. 40 minut

źródło : "gotujmy.pl"


Składniki:
  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl. oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • 30 g drożdży
Nadzienie:
  • 150 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:
  1. Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. mleka.
  2. Pozostałe składniki ze sobą połączyć i wlać rozczyn drożdżowy.
  3. Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na chwilkę a w tym czasie przygotować nadzienie.
Nadzienie:
  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch.
  2. W trakcie ucierania dodać stopniowo miód i cukier waniliowy.
  3. Ciasto podzielić na 7 równych części i rozwałkować na długie prostokąty.
  4. Każdy z prostokątów posmarować  przygotowanym nadzieniem.
  5. Następnie złożyć na pół , aby powstał węższy prostokąt.
  6. Paski ciasta bardzo dobrze skleić , aby w trakcie pieczenia się nie rozkleił i żeby nie wypłynęło całe nadzienie.
  7. Każdy pasek zwijać w pączek róży.
  8. Dużą formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej luźno róże z ciasta. ( w trakcie pieczenia zwiększą swoją objętość)
  9. Piec ok. 40 minut w temp. 180 C . W przypadku zbytniego zarumienienia podczas pieczenia, zasłonić pergaminem.

    Smacznego :)




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty