Pasztet z marchwii i soczewicy
Nigdy nie myślałam , że będę wielbicielką pasztetów innych niż
zwierzęcych ;) Miałam przyjemność próbować pasztetu z ciecierzycy i
bardzo mi smakował , nie wiem może to udział dobrze dobranych przypraw ,
albo ciecierzyca tak bardzo dobrze smakuje? :) Ja znalazłam przepis na
pasztet z marchwi i soczewicy i jestem również pod wielkim wrażeniem
jego smaku.Na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej.
Wymiary blaszki: keksówka
Temperatura pieczenia : 180 st
Czas pieczenia: 50 minut
Składniki:
Wymiary blaszki: keksówka
Temperatura pieczenia : 180 st
Czas pieczenia: 50 minut
Składniki:
- 200 g suchej czerwonej soczewicy
- 4-5 marchewek
- 1 cebula
- 3 jajka
- Sól ziołowa
- Pieprz
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżka przyprawy curry
- 4 łyżki oleju
- Soczewicę gotować, aż rozpadnie się na miękką papkę.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę drobno pokroić.
- Marchewkę i cebulę smażyć na oleju na średnim ogniu ok. 10 minut.
- Następnie doprawić solą, pieprzem, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, curry i rozgniecioną wcześniej kolendrą.
- Smażyć jeszcze chwilę, a następnie wymieszać z odsączoną soczewicą i jajkami.
- Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia, podłużnej formy.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 50 minut.
- Zostawić do ostygnięcia, a następnie wyjąć z formy.
Komentarze
Prześlij komentarz