Śmietankowy cytrynowiec

Od czasu do czasu mam ochotę na takie słodkie co nieco. Śmietanka z galaretką na smacznym spodzie o cytrynowym posmaku. Mniam, wspaniałe ciasto na poprawę humoru gdy za oknem mroźno i tak jakoś ponuro i szaro :/


Wymiary blaszki: 22x22 cm
Temp. pieczenia : 180C
Czas pieczenia: 20-25 minut




Składniki
Spód:
  • mąka tortowa 100g
  • jajka 3 szt.
  • masło 50g
  • cukier drobny 100g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cytryna 1 szt.
Masa śmietanowa:
  • galaretka cytrynowa 2 opak.
  • śmietanka 36% 500g
  • cukier puder 30g

 Sposób przygotowania:

Spód
  1. Zaczynamy od rozpuszczenia masła i go studzimy.
  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
  3. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok.
  4. W misce ucieramy jajka z cukrem na puszysty, biały krem.
  5. Następnie cienką strużką wlewamy ostudzone masło.
  6. Dodajemy skórkę z cytryny i 1 łyżkę soku z cytryny.
  7. Na koniec pomalutku wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
  8. Rozgrzewamy piekarnik do 180C, blaszkę o wymiarach 22x22cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy przygotowane ciasto.
  9. Pieczemy ok. 20-25 minut do suchego patyczka.
  10. Studzimy spód.
  11. Wyciśnięty wcześniej sok łączymy z 3 łyżkami letniej wody i nasączamy nasz spód.
Masa śmietanowa:
  1. Połowę 1 opakowania galaretki rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody.
  2. Ostudź i wylej na głęboki talerz, wstaw do lodówki ( przygotuj ja sobie znacznie wcześniej)
  3. Kolejną galaretkę rozpuść w 250ml gorącej wody. Ostudź i zostaw w temp. pokojowej.
  4. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  5. Delikatnie mieszając, wlewaj strużką ostudzoną galaretkę.
  6. Galaretkę z głębokiego talerza pokrój w kosteczkę ( mi to średnio wyszło , bo galaretka się mało zsiadła jeszcze, dlatego radze przygotować ją sobie wcześniej ;) i wymieszaj je z masa śmietanową.
  7. Przełóż krem na nasączony wcześniej spód.
  8. Brytfankę a ciastem schowaj do lodówki.
  9. Pozostałe 1/2 opakowania galaretki rozpuść w 200 ml gorącej wody.
  10. Dobrze ostudzoną wylej na wierzch ciasta. Najlepiej jak będzie już lekko tężała.
Smacznego :)





Komentarze

Popularne posty