Jajka faszerowane

Mamy początek marca z czego bardzo się cieszę, już coraz bliżej wiosna i Wielkanoc. Święta wielkanocne uwielbiam, jest tak radośnie, wiosennie i jemy jajka, dużo jajek ;) Tradycją u nas w domu są faszerowane jajka, są pyszne i właściwie tylko raz w roku je przygotowujemy...nie wiem w sumie dlaczego? One są pyszne <3 Dzisiaj podzielę się z Wami takim właśnie przepisem :)


  Składniki 
   12 jaj
   250 g pieczarek
   pęczek szczypiorku
   pieprz , sól
   bułka tarta
   masło


 Sposób przygotowania:

1. Jajka gotujemy na twardo. 
2. Pieczarki po umyciu, drobno siekamy i dusimy na maśle na małym ogniu ok. 20 minut. 
3. Pod koniec duszenia zwiększamy ogień , aby woda z patelni wyparowała. 
4. Szczypiorek myjemy, drobno siekamy. 
5. Jaja obieramy ze skorupek i kroimy na pół wzdłuż.
6. Żółtka wrzucamy do miski, razem z uduszonymi  pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem.
7. Całość ucieramy (najlepiej widelcem) tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. 
8. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. 
9. Powstałym farszem, napełniamy białka (w gniazdach po żółtkach ). 
10. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na masełku na złoty kolor.

Smacznego :)
 
 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty