Jajka faszerowane
Mamy początek marca z czego bardzo się cieszę, już coraz bliżej wiosna i Wielkanoc. Święta wielkanocne uwielbiam, jest tak radośnie, wiosennie i jemy jajka, dużo jajek ;) Tradycją u nas w domu są faszerowane jajka, są pyszne i właściwie tylko raz w roku je przygotowujemy...nie wiem w sumie dlaczego? One są pyszne <3 Dzisiaj podzielę się z Wami takim właśnie przepisem :)
Składniki
12 jaj
250 g pieczarek
pęczek szczypiorku
pieprz , sól
bułka tarta
masło
Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo.
2. Pieczarki po umyciu, drobno siekamy i dusimy na maśle na małym ogniu ok. 20 minut.
3. Pod koniec duszenia zwiększamy ogień , aby woda z patelni wyparowała.
4. Szczypiorek myjemy, drobno siekamy.
5. Jaja obieramy ze skorupek i kroimy na pół wzdłuż.
6. Żółtka wrzucamy do miski, razem z uduszonymi pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem.
7. Całość ucieramy (najlepiej widelcem) tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
8. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.
9. Powstałym farszem, napełniamy białka (w gniazdach po żółtkach ).
10. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na masełku na złoty kolor.
Smacznego :)
Składniki
12 jaj
250 g pieczarek
pęczek szczypiorku
pieprz , sól
bułka tarta
masło
Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo.
2. Pieczarki po umyciu, drobno siekamy i dusimy na maśle na małym ogniu ok. 20 minut.
3. Pod koniec duszenia zwiększamy ogień , aby woda z patelni wyparowała.
4. Szczypiorek myjemy, drobno siekamy.
5. Jaja obieramy ze skorupek i kroimy na pół wzdłuż.
6. Żółtka wrzucamy do miski, razem z uduszonymi pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem.
7. Całość ucieramy (najlepiej widelcem) tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
8. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.
9. Powstałym farszem, napełniamy białka (w gniazdach po żółtkach ).
10. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na masełku na złoty kolor.
Smacznego :)
ciekawie się zapowiadają takie podsmażane :)
OdpowiedzUsuń